Ziuuum!

photo

Temat: co to za owady i jak sie ich pozbyc?
Oto co znalazłam w necie na temat naszych nieproszonych "gości":

"Do molowatych należy szereg szkodników, m.in. mól odzieżowy, mól ZIARNIAK. A więc w naszym wypadku mamy do czynienia z molem ziarniakiem.

Rozwój: 1. jaja, 2. larwy,3. poczwarka, 4. postać dojrzała (motyl).
U motyli (do rodziny których należą molowate) przeobrażenie jest to proces, podczas którego wylegająca się z jaja postać larwalna, niepodobna do postaci dorosłej, ulega przekształceniu w poczwarkę, z której powstaje owad dojrzały. A więc w początkowej fazie rozwoju, po wykluciu się z jaja mól jest larwą, a dokłaniej czerwiem. Pózniej kiedy larwa odpowiednio urośnie przeobraża się w motyla. W tym celu buduje specjalny kokon z wydzieliny (stąd charakterystyczne dla robaczywego jedzonka "pajęczyny"). Po jakimś czasie przeobraża się w motyla. Dlatego w robaczywym jedzeniu znajdziemy nie tylko dorosłe mole, ale również ich larwy."


Ja przeżyłam udrękę z nimi po raz pierwszy dokładnie rok temu. Były to spacerujące po suficie gąsiennice (a więc chyba poczwarki) i czarne wersje fruwające.
Zlokalizowałam źródło - były to suszone owoce i orzechy (wyrzuciłam, umyłam szafkę i wszystko co w niej było). Gąsiennice wciągałam do odkurzacza jeszcze przez ok. tydzień.
Później pojawiały się jeszcze wersje fruwające (zupełnie nie wiem skąd wylatywały) I tak było prawie przez pełny rok. Z czasem częstotliwość pojawiania się zmniejszyła się i były to dosłownie pojedyńcze egzemplarze.

Dopiero od dwóch tygodni nie pojawił się ani jeden. I MAM NADZIEJĘ, ŻE TAK ZOSTANIE.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=2867



Temat: kasza kukurydziana
Z pewnością był to mol spożywczy.
Ja miałam problem w domu z molami, już się ich pozbyłam, i od tej pory każdy produkt przesypuję do szczelnego słoika, jak tylko otworzę produkt. Tak też zrobiłam ostatnio ze świeżo kupioną kaszą kukurydzianą bezglutenową i niestety dojrzałam w niej larwę Zdziwiłam się, bo to był bardzo krótki czas po przesypaniu, a słoik szczelny. Czyli mógł być już w kaszy...
Powiem tak- mole spożywcze są straszne do wypędzenia, jak się na dobre zadomowią, to niestety kilogramy produktów bg mogą wylądować w śmietniku- tak było u mnie. Dobierają się do mąk, kasz, ryżu, musli, nawet herbaty. Po tym można dostać wstrętu do jedzenia...
To jest bardzo powszechna sprawa, nie wiem czy nadaje się do Inspekcji. Może lepiej napisać do firmy i powiedzieć o problemie??
Jeszcze zamieszczę cytat z netu:

Mole spożywcze to jedne z najbardziej uciążliwych szkodników zamieszkujących nasze kuchnie. Larwy owadów żerują na suchych produktach takich jak kasze, mąka, suszone owoce, zanieczyszczając żywność. Nawet plastikowe opakowania nie chronią pożywienia przed ich ingerencją, larwy wygryzają w nich niemal niewidoczne dziurki i dostają się do wewnątrz.
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=2655


Temat: czym wykończyć mole?
Mika, zdecydowanie mam mole tzw. kuchenne tudzież spożywcze. To tałatajstwo wygląda tak:

i tak też się u mnie prezentuje, doprowadzając mnie do szału

Na stronie abcgospodyni znalazłam coś takiego:

Mole spożywcze: środowisko życia i cykl rozwojowy

Naturalnym środowiskiem życia moli spożywczych są pomieszczenia kuchenne, lub inne, w których przechowuje się żywność. Larwy owadów żerują na bardzo szerokiej gamie produktów, mogą być to suszone owoce, mleko rozpuszczalne, mąka kukurydziana, mąka żytnia, rodzynki, suszone śliwki, orzechy, czekolada, słodycze, nasiona, pokarm dla ptaków, psów, kotów, rybek, krakersy, wysuszone czerwone papryczki, makarony, a nawet sól. Dorosłe osobniki są koloru brązowo - szarego, natomiast kolor larw zależy od źródła ich pokarmu (najczęściej są one białe, jednak zaobserwowano także różowe i zielone).

Mól spożywczy występuje w wielu krajach. W zależności od klimatu, cykl życiowy owada może trwać od 4 tygodni (najkrótszy) do 300 dni (najdłuższy). Samica składa średnio od 60 do 300 jaj, z których wylęgają się żarłoczne larwy. W zależności od temperatury, stadium larwalne może trwać od 2 do 41 tygodni. To właśnie larwy moli, a nie dorosłe osobniki powodują najwięcej szkód. Podczas żerowania wytwarzają duże ilości cienkich nici, w które owijają zarówno żywność jak i zrzucaną przez siebie skórę oraz odchody i skorupki jaj. Ilość produktu zanieczyszczona w ten sposób, przewyższa ilość żywności, jaką larwa może spożyć. Przechodząc w stadium poczwarki, larwy przemieszczają się najdalej jak mogą od źródła pokarmu, a z wytwarzanych przez nie nici powstaje kokon. Często wędrują po całym pomieszczeniu, umieszczając kokony najchętniej w miejscu, gdzie sufit styka się ze ścianą. Dorosłe mole mierzą nie więcej niż 8, 10 mm i żyją od 5 do 7 dni, dopóki nie spełnią swej podstawowej funkcji – reprodukcji. Nawet najbardziej rygorystyczne zachowanie zasad higieny nie gwarantuje, że w naszej kuchni nie zalęgną się dokuczliwe szkodniki. Trzeba pamiętać, że, zwłaszcza w czasie cieplejszej pory roku, mole mogą przelecieć do naszej kuchni z mieszkania sąsiada.

Ponoć firma Johnson wymyśliła Raida na mole kuchenne. Jutro zabieram się do szukania tego cuda.

pozdrawiam
s.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=48175


Temat: jak zwalczać domowe szkodniki bez użycia preparatów chem.
Jest kilka metod, które bez użycia preparatów chemicznych pozwolą nam zniszczyć szkodniki. Szkło, gazeta, lawenda
skuteczne na mole • Przed molami mącznymi. czyli takimi, które żerują w jedzeniu, chroni szkło. Dlatego produkty sypkie (mąkę. płatki owsiane) zaraz po zakupie trzeba przesypać do szklanych pojemników. W szafce. w której trzymamy produkty żywnościowe, warto rozłożyć też liście laurowe.
• Na mole. które niszczą ubrania, skuteczne są... gazety'. Szkodniki bardzo nie lubią zapachu farby drukarskiej. Dlatego zimowe wełniane ubrania warto owinąć gazetami. Można też na bazarze kupić roślinę popularnie nazywaną bagnem i umieścić ją w szafie. Mole nie lubią też zapachu suchej skórki cytryny oraz zapachu lawendy. Przeciw molom w szafie lub tym. które ukrywają się między książkami, skuteczne będą małe torebki lub poduszeczki wypełnione suszoną lawendą, bylicą piołunem, cynamonem lub goździkami. Między ubrania i bieliznę warto wkładać kostki mydła toaletowego lub umieścić (np. przykleić taśmą klejącą) na wewnętrznej stronie drzwi kadzidełko o zapachu drewna sandałowego, paczuli itp.
Mięta odstraszy mrówki, muchy i myszy • Gniazda mrówek zniszczymy skutecznie, zalewając je wrzątkiem lub wodą z octem. Można się też ich pozbyć, zostawiając w miejscach ich częstych wędrówek pól cytryny do czasu aż spleśnieje. Mrówki nie lubią także aromatu niektórych ziół – na przykład mięty lub ruty zwyczajnej.
• Muchy odstraszą bukieciki ze świeżych kwiatów i liści rumianku, bylicy pospolitej. mięty, wrotycza. bazylii. A ustawione w oknie doniczki z rozmarynem i tymiankiem odstraszą dokuczliwe muszki. Pod oknem lub na balkonie warto posadzić rumianek, macierzankę, wrotycz. werbenę - ich unoszący się do góry zapach będzie barierą dla owadów, mimo otwartych okien.
• Natomiast myszy nie lubią zapachu mięty i wrotycza pospolitego. Dlatego te zioła (świeże lub suszone) warto porozkładać w miejscach, w których zwykle przechowujemy żywność. var _r = document.referrer ? encodeURIComponent(document.referrer) : ''; var _w = encodeURIComponent(document.location.href); var _e = document.inputEncoding ? document.inputEncoding : document.charset; document.write('');
Źródło: lesznagorna.fora.pl/a/a,68.html


Temat: Gradacje szkodników
GRADACJA TO nagłe, masowe pojawienie się osobników na danym terenie. (najczęściej dotyczy to szkodników, owadów)

Charakterystyka poszczególnych szkodników.

SZKODNIK

*Stonka ziemniaczana

CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

*Szkody w uprawach ziemniaków wywoływane przez larwy i osobniki dorosłe

SZKODNIK
* Wesz
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
* Odżywiają się krwią, mogą przenosić choroby np: tyfus.

SZKODNIK
* Owocówka Jabłkóweczka
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
*Pasożyty jabłoni i grusz. Szkody w uprawach. Niszczy miąższ owoców.

SZKODNIK
*Kornik Drukarz
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
* Żeruje głównie na świrkach, modrzewiach i sosnach. Zaatakowane drzewa nadają się tylko na opał.

SZKODNIK
*Pluskwa
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
*Pojawia się w brudnych mieszkaniach, karmikach. Żeruje nocą, odżywia się krwią.

SZKODNIK
*Mszyca
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
* Występuje na plantacjach, roślin ozdobnych i nie tylko. Wydzielają lepką substancję nazywaną spadzią. (Z niej pszczółki produkują miodzik spadziowy :))
Pogromcami mszycy są biedronki.

SZKODNIK
*Prusak

CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
* Zamieszkuje stołówki, wsypy. Może przenosić choroby zakaźne.

SZKODNIK
*Pchła ludzka

CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
*Żerują na człowieku, pach, kotach. Lubią wilgoć, odżywiają się krwią. Mogą przenosić dżumę.

SZKODNIK
*Mól
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
* Żerują na odzieży wykonanej z włókien naturalnych (futra, wełna)

SZKODNIK
* Bielinek Kapustnik
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
*Żyje w kapuście, żeruje od maja-września.
Źródło: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=2448


Temat: Rady na owady
Artukuł pochodzi stąd.

RADY NA OWADY

Maj to czas największego „wysypu” komarów, meszek, gzów i innych krwiożerczych owadów. Potrafią one zepsuć wypoczynek na łonie natury, wypłoszyć gości z sobotniego grilowania lub wybudzić z najgłębszego nawet snu. Na szczęście są sposoby, by skutecznie zabezpieczyć się przed atakami małych drapieżców.
= Higiena to podstawa =
Jednym z najważniejszych sposobów jest utrzymywanie ciała w czystości. Należy brać prysznic 3 razy dziennie i każdorazowo używać do mycia bezzapachowego mydła lub żelu. Należy też używać bezzapachowych kremów, balsamów i dezodorantów; najlepsze są kosmetyki dla alergików. Odzież prać wyłącznie w proszkach dla uczuleniowców.
Przed wyjściem z domu warto przyrządzić mieszankę: 15 kropli olejku waniliowego i 10 kropli goździkowego zmieszać z 2 – 3 łyżkami wody i tak przygotowaną miksturą spryskać ubranie, a zabezpieczy to przed zakusami owadów. Jeśli planujemy wieczornego grila lub party w ogródku, należy kupić kadzidełka o zapachu sandałowym; zapach ten skutecznie wypłasza meszki, komary, a nawet mrówki. Przy okazji warto podkreślić, że nieprawdą jest, iż palenie papierosów odstrasza owady: tytoń, nasączony substancjami zapachowymi przyciąga latające drapieżniki. Niektórzy radzą, by, w czasie grilowania wrzucić do ognia gałązkę jałowca, co odstraszy owady. Ten sposób się nie sprawdza, bowiem komary i meszki przyciąga aromat świeżo pokrojonego mięsa i tylko zapach sandałowy może je zniechęcić.
= Dieta odstraszy owady =
W tych dniach powinno się zrezygnować ze spożywania słodyczy i to zarówno cukierków, czekolady, jak też zwykłych ciast, a także żywności sztucznie aromatyzowanej, pachnących przypraw (np. curry, anyż, bazylia, tymianek, itp.) oraz słodkich win i wódek, bowiem substancje zapachowe przenikają z wnętrzna organizmu do tkanki skórnej, a „pachnący” pot przyciąga owady. Zaleca się natomiast jedzenie, choć niewielkich ilości: szczypioru, cebuli, porów, czosnku, ostrej rzodkiewki, rzepy, ostrej papryki, pieprzu (najlepiej czerwonego) i imbiru, bowiem dzięki temu skóra przybiera odczyn, którego nie toleruje większość owadów. Skutecznym sposobem jest zażycie 2 tabletek witaminy B compleks (połknąć je należy na 2 godziny przed udaniem się na plażę), bowiem wówczas skóra przybierze przykry dla owadów zapach. Trzeba jednak zaznaczyć, że tego ostatniego sposobu nie należy naużywać, bo nadmiar witamin z grupy B może być dla organizmu szkodliwy. Znakomitym ponoć sposobem jest zjedzenie na śniadanie sałatki z dodatkiem octu winnego – tak przynajmniej twierdzą Francuzi, którzy od stuleci stosują tę metodę. Należy jednak podkreślić, że chodzi o ocet winny, a nie spirytusowy, bo ten ostatni nie odstrasza owadów, a – według najnowszych badań – jest szkodliwy i może być przyczyną wielu groźnych chorób, m.in. anemii i białaczki.
= Bezpieczne szarości =
Owady lubią barwę białą, jaskrawozieloną, żółtą, pomarańczową i różową, dlatego też nie powinno się nosić ubrań w tym kolorze. Najlepiej zakładać odzież szarą, ciemnoniebieską lub granatową, dzięki czemu uniknie się ataków.
Jeśli ukąsi komar lub meszka należy natychmiast zdezynfekować skórę, posmarować ją maścią z arniki i zażyć wapno z witaminą C, dzięki czemu uniknie się opuchlizny. W przypadku użądlenia przez pszczołę lub osę należy jak najszybciej udać się do lekarza, bo z każdym rokiem coraz więcej osób uczula się na jad tych owadów, a ugryzienie może prowadzić do groźnych konsekwencji.
Jerzy A. Masłowski


Oraz skuteczne odstraszacze (stąd)

Nazwa olejku / Główne składniki czynne / Odstraszane gatunki
olejek cedrowy / cedrol / komary
olejek jałowcowy / sabinen, limonen, terpinen-4-ol / roztocza
olejek cyprysowy / sabinen, terpinen-4-ol / muchy
olejek cynamonowy - źródłem są liście cynamonowe, stosowany do nasączania nietkanych (piankowych) wyrobów użytku domowego lub wbudowywania w strukturę syntetycznych żywic (obroże dla zwierząt) / kamfora, aldehyd cynamonowy / komary, pchły, roztocza
olejek goździkowy - stosowany w mieszaninach z innymi olejkami i składnikami zapachowymi dla otrzymania kompozycji o mniej ostrym zapachu / eugenol / komary, mole,roztocza, kleszcze
olejek eukaliptusowy / 1,8-cineol, p-menta1n-3,8- i 1,2-diol, 3-hydroksyfelandral / komary
olejek koprowy - zapach nadaje się do wielu artykułów spożywczych, może być stosowany do zabezpieczenia żywności przed szkodnikami / karwon / mucha domowa
olejek kopru włoskiego - środek przeciwpasożytniczy / anetol, fenchon / pchły
olejek anyżowy / anetol / pchły
olejek bylicowy / kamfora, borneol i izoborneol, terpinen-4-ol / komary
olejek rozmarynowy / 1,8-cineol, kamfora, borneol / wszy
olejek lawendowy - dla przyjemnego zapachu i odstraszania wszy oraz moli / linalol, octan linalilu / mole, karaluchy
olejek bazyliowy / eugenol / komary
olejek lebiodki / tymol, karwakrol / komary
olejek miętowy - źródłem jest tzw. mięta pieprzowa / mentol, menton / muchy, komary
olejek cytronelowy / cytronellal, geraniol / wszy
olejek drzewa herbacianego / terpinen-4-ol / komary, kleszcze
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=110